Příroda Vysočiny

Logo - Pobočka ČSO na Vysočině

Anacamptis morio (L.) R. M. Bateman, Pridgeon et M. W. Chase - vstavač kukačka v Kraji Vysočina

Taxonomické zařazení

  • Říše: Plantae - Rostliny
  • Nadoddělení: Tracheophyta - Cévnaté rostliny

Syn.: Orchis morio; v ČR pouze A. m. subsp. morio.

Ochrana a ohrožení

  • §2 = Silně ohrožený zvláště chráněný druh (vyhláška MŽP ČR č. 395/1992 Sb., v platném znění)
  • C1b = kriticky ohrožený taxon červeného seznamu ČR (Grulich 2012)
  • C1 = kriticky ohrožený taxon červeného seznamu Vysočiny (Čech et al. 2017)
  • C2 = ohrožený taxon červeného seznamu jižní části Čech (Lepší et al. 2013)

Výskyt a rozšíření

  • Evropský areál druhu zaujímá převážnou část z. Evropy včetně j. části britského souostroví, dále střední Evropu a j. okraj Skandinávie. Na východ areál zasahuje na Ukrajinu a na jih do s. Itálie a Rumunska. Vstavač kukačka je smutným příkladem orchideje, která se z nejběžnějšího zástupce rodu stala během relativně krátkého období velmi ohroženým taxonem. Tato vytrvalá rostlina byla na území ČR vcelku běžnou součástí luk a pastvin termofytika, mezofytika a nižších poloh oreofytika. Druh razantně ustoupil v druhé polovině 20. století a příčinou byl především ústup tradičního hospodaření spolu s velkoplošnými pozemkovými úpravami. Podobný vývoj proběhl i na Vysočině a z původního množství lokalit se jich zachovalo jen velmi málo. Relativně hojnější je druh dosud na Svratecku. V regionu nejpočetnější populace v. kukačky (až několik tisíc kusů) roste v NPP Švařec a několik dalších menších populací se nachází u Vrtěžíře, Kozlova u Lesoňovic, Štěpánova nad Svratkou, Koroužného, Olešničky, Ujčova, Dolního Čepí a Chlébského. Druh dále roste na Třebíčsku, k perspektivním lokalitám patří především PP Kozének u Lhánic s několika stovkami kvetoucích exemplářů. Další recentní populace se nacházejí u Vícenic a Zvěrkovic na Moravskobudějovicku, v malém počtu exemplářů roste v. kukačka v PP Pod Kamenným vrchem u Heraltic, na stepní stráňce u Slavětic a na travnatém pahorku u rybníka Židloch u Pocoucova. Lokality na Jihlavsku jsou již zřejmě minulostí, ještě na začátku 21. století druh rostl v PP Prosenka u Vržanova a nedaleko Horního Smrčného. Z Pelhřimovska a Havlíčkobrodska známe již jen historické údaje. Vstavač kukačka roste nebo spíše rostl v různých typech suchých trávníků a sušších mezofilních luk, na pastvinách a křovinatých stráních, obvykle na mělkých chudších půdách. Lokality ohrožuje obvyklé zarůstání dřevinami a vzrůstnými druhy trav jako následek ukončení tradičního hospodaření a plošné eutrofizace. Rizikovým faktorem však může být i příliš intenzívní pastva (Pocoucov) nebo příliš časný termín seče na loukách. Pravidelná ochranářská péče, především kosení a pastva ovcí, prozatím probíhá pouze ve zvláště chráněných územích a na několika málo dalších lokalitách.
  • Přehled lokalit (PDF ke stažení)
Mapa výskytu - vstavač kukačka - Anacamptis morio

Luděk Čech, Libor Ekrt, Ester Ekrtová, Jana Jelínková & Jiří Juřička [eds]

Doporučená citace

Čech L., Ekrt L., Ekrtová E., Jelínková J. & Juřička J. [eds], 2017: Anacamptis morio (L.) R. M. Bateman, Pridgeon et M. W. Chase - vstavač kukačka v Kraji Vysočina. – Pobočka ČSO na Vysočině, online: www.prirodavysociny.cz (16. 7. 2024).

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny realizovaného Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Muzeem Vysočiny Jihlava a Muzeem Vysočiny v Třebíči.