Příroda Vysočiny

Logo - Pobočka ČSO na Vysočině

Vaccaria hispanica (Mill.) Rauschert - kravinec španělský v Kraji Vysočina

Taxonomické zařazení

  • Říše: Plantae - Rostliny
  • Nadoddělení: Tracheophyta - Cévnaté rostliny

Ochrana a ohrožení

  • A2 = nezvěstný taxon červeného seznamu ČR (Grulich 2012)
  • A = regionálně vyhynulý nebo nezvěstný taxon červeného seznamu Vysočiny (Čech et al. 2017)
  • A1 = regionálně vyhubený nebo vymizelý taxon červeného seznamu jižní části Čech (Lepší et al. 2013)

Vybrané ekologické charakteristiky

  • Archeofyt
  • Přechodně zplaňující druh

Výskyt a rozšíření

  • Kravinec španělský je původní zřejmě pouze ve Středomoří, odkud se dále do Evropy šířil ze zemědělskými kulturami. Na našem území je dnes téměř vyhuben, ale v minulosti se roztroušeně vyskytoval v celém termofytiku a na některých územích mezofytika. Jednalo se o archeofyt doprovázející především obilná pole. V jiných kulturách a na ruderálních stanovištích se vyskytoval řidčeji. Stálý výskyt převažoval na vápnitých půdách teplejších oblastí, výskyt na kyselejších stanovištích ve středních a vyšších polohách býval pravděpodobně spíše přechodný. Výše popsanou situaci poměrně dobře charakterizuje i známý výskyt na Vysočině. Kravinec španělský je doložen z několika lokalit z Třebíčska. Jedná se o výskyty v polích u Náramče (Veselský 1931 ZMT), v Třebíči a okolí (např. Jičínský 1931 ZMT, 1951 ZMT) a u Mohelna (Dvořák 1933, 1951 ZMT). Jeden údaj pochází ze zeleninových záhonů na zahradě v Čechtíně severozápadně Třebíče (Jičínský 1934 ZMT). Kromě výše uvedených a doložených údajů z Třebíčska jsou známé ještě dva literární údaje z výše položených částí regionu, kam byl druh zřejmě jen přechodně zavlečen. Konkrétně z Jihlavy, kde kravinec rostl u hostince u Labutě, který stával na Špitálském náměstí pod současným domem kultury (Jaksch 1868). Druhý údaj pochází z rumiště u nádraží v Humpolci (1965 in Čábera 1967). Kravinec španělský je jednou z obětí dramatické změny agrotechnologických postupů v zemědělství, které z naší krajiny vyřadily řadu dalších druhů našich polních plevelů. V případě tohoto dekorativního druhu není však návrat do naší krajiny příliš pravděpodobný.
  • Přehled lokalit (PDF ke stažení)
Mapa výskytu - kravinec španělský - Vaccaria hispanica

Luděk Čech, Libor Ekrt, Ester Ekrtová, Jana Jelínková & Jiří Juřička [eds]

Doporučená citace

Čech L., Ekrt L., Ekrtová E., Jelínková J. & Juřička J. [eds], 2017: Vaccaria hispanica (Mill.) Rauschert - kravinec španělský v Kraji Vysočina. – Pobočka ČSO na Vysočině, online: www.prirodavysociny.cz (16. 7. 2024).

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny realizovaného Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Muzeem Vysočiny Jihlava a Muzeem Vysočiny v Třebíči.