Příroda Vysočiny

Logo - Pobočka ČSO na Vysočině

Silene noctiflora L. - silenka noční v Kraji Vysočina

Taxonomické zařazení

  • Říše: Plantae - Rostliny
  • Nadoddělení: Tracheophyta - Cévnaté rostliny

Ochrana a ohrožení

  • C4a = téměř ohrožený taxon červeného seznamu ČR (Grulich 2012)
  • C4 = vzácnější taxon červeného seznamu Vysočiny vyžadující pozornost (Čech et al. 2017)
  • C3 = zranitelný taxon červeného seznamu jižní části Čech (Lepší et al. 2013)

Vybrané ekologické charakteristiky

  • Archeofyt
  • Naturalizovaný (zdomácnělý) druh

Výskyt a rozšíření

  • Silenka noční je euroasijský druh rozšířený v z., s., stř. a jv. Evropě a dále přes mírné pásmo Sibiře až k Altaji. Jednoletá až dvouletá rostlina je v ČR typickým archeofytem, roste nejvíce v termofytiku a v přilehlých teplejších oblastech mezofytika. Vyhledává vápnité půdy, na kterých občas vystupuje i do vyšších poloh. Na Vysočině se hojněji vyskytuje v teplejších oblastech s hlubšími půdami, především na Třebíčsku. Roztroušené výskyty jsou v j. části Žďárska a na Havlíčkobrodsku, kde byla zaznamenána především v okolí Golčova Jeníkova a v podhůří Železných hor. Na Jihlavsku je tento druh velmi vzácný a na Pelhřimovsku s naprostou převahou kyselých substrátů chybí úplně. Knotovka noční je typický plevel obilných polí na minerálně silnějších půdách, nejčastěji na spraších, vápnitých slínovcích či na vložkách vápenců. Vlivem agrotechniky, čištění osiva a používání pesticidů druh pomalu ustupuje z agrocenóz, může se však vyskytnout i na ruderálních stanovištích. Vcelku nenápadný taxon bývá floristy přehlížen a jeho rozšíření v regionu může být i poněkud hojnější.
  • Přehled lokalit (PDF ke stažení)
Mapa výskytu - silenka noční - Silene noctiflora

Luděk Čech, Libor Ekrt, Ester Ekrtová, Jana Jelínková & Jiří Juřička [eds]

Doporučená citace

Čech L., Ekrt L., Ekrtová E., Jelínková J. & Juřička J. [eds], 2017: Silene noctiflora L. - silenka noční v Kraji Vysočina. – Pobočka ČSO na Vysočině, online: www.prirodavysociny.cz (16. 7. 2024).

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny realizovaného Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Muzeem Vysočiny Jihlava a Muzeem Vysočiny v Třebíči.